Svemo skärper regelverket för att förhindra smittspridning

Smittspridningen av Coronavirus i Sverige ökar nu kraftigt. FHM och regeringen har infört och kommer relativt snart att införa fler och hårdare begränsningar. För idrottsrörelsen och specifikt för Svemos utövare och klubbar betyder det stora begränsningar för utövande.

Vi har sedan tidigare avrått från genomförande av viss tävlingsverksamhet. Generella rekommendationer och restriktioner mot detta har även införts i de värst drabbade regionerna. I tillägg genomförs nu en generell rekommendation mot inomhusaktiviteter, både träning och tävling. 

Vad vi nu ser inom Svemo är en ökande risk för smittspridning vid stora träningar där många människor samlas samtidigt. Idag handlar det i första hand om verksamhet där många samlas på en mindre yta och rör sig tätt i depåer och på uppställningsplatser. Alla våra sporter berörs till viss grad.

Nedan några fakta som bakgrund:- I stort sett alla regioner har nu infört hårdare begränsningar som berör idrotten. De olika regionerna har olika restriktioner och stämmer därför inte alltid med varandra och de nationella begränsningarna. Situationen är rörig och föränderlig och kommer så att vara ett bra tag framöver. Det är något vi alla får acceptera.- Den 24 november införs begränsningar till 8 personer vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Lagrummen och avgränsningarna för detta är oklara och besluten/rekommendationerna blir därför otydliga när det ”transporteras ner” till idrottsverksamhet i allmänhet och vår verksamhet i synnerhet. En tävling utan publik är inte en offentlig tillställning, en motocrossbana är inte allmän plats, etc. Likväl är det en plats där många samlas och smitta kan spridas.- För att på något sätt hantera de många olika detaljerna och enskilda verksamheterna talar därför regeringen om ”normbildande”, dvs, de nya besluten måste gälla generellt så att syftet med begränsningarna uppnås. Ytterst handlar det självklart och återigen om att ALLA måste ta eget ansvar. Idrottsrörelsen måste nu bidra med det man kan för att lösa samhällets problem med ökande smittspridning och Svemo måste och ska vara lojala med resten av idrottssverige.

Mot bakgrund av detta har styrelsen i Svemo fattat följande beslut: (gäller från 24 november och tills vidare)- All tävlingsverksamhet i samtliga grenar ska ställas in i samtliga regioner/distrikt som har skärpta restriktioner i sin pandemi-bekämpning.- Det är mycket stor skillnad mellan våra grenar. Därför har sektioner och grenchefer fått styrelsens uppdrag att ställa samman regelverk för hur träning ska bedrivas inom de grenar sektionen/grenchefen ansvarar för. Se respektive grens hemsida.- Styrelsen uppmanar starkt alla klubbar, arrangörer och deltagare att respektera och följa dessa regler. – De ”yttre ramarna” för sektionernas specifika regler är:

Klubbstugor, toaletter, omklädningsrum och allmänna inomhusutrymmen ska vara stängda – resor till och från träningar ska inte ske med kollektiva färdmedel -deltagare ska (även om de är väl utrustade med hjälm och andra skydd) hållas på minst två meters avstånd hela tiden – uppställnings- och depåområden ska anpassas så avstånd hålls mellan utövarna – klubbar ska lägga upp träningstider så att antalet närvarande begränsas – publik eller allmänhet utan en specifik funktion ska hållas borta från området – enskild träning eller träning enligt sektionernas/grenchefernas regelverk kan bedrivas.- Regionala myndigheters rekommendationer ska följas och den lokala sjukvårdens belastning ska beaktas.

Styrelsen ber nu alla aktiva inom vår verksamhet att ta detta på allra största allvar. Vi måste alla ta ansvar för att begränsa smittspridningen. Vi måste bidra och vi måste hålla ”normen”. Vi vet att de allra flesta klubbar och förare redan nu har löst detta på mycket bra sätt men det finns fortfarande vissa som försöker kringgå regelverken och tänja på gränserna. Det är dags att sluta med det och börja ta ansvar. För dig själv, din familj, din omgivning och din sport. 

Norrköping 2020-11-17

Svemos styrelse

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.