Träffpunkt Trial

Lördagen den 2:a mars genomfördes den årliga Träffpunkt Trial som är en fortbildning för tävlingsledare och supervisor samt öppet informationsforum för SM arrangörer samt övriga inom sporten.

C03A9C03-3859-4E7D-807F-37199EE1E7CD

Den nya regelboken SR Trial 2019-2020 presenterades med fokus på förändringar. Det som skett i stora drag är att föregående års test nu implementerats men med en del små förändringar där kanske den viktigaste för förarna är det nya poängsystemet som har en mycket längre skala (börjar på 50 istället för 20) för att alla skall kunna samla placeringspoäng under säsongen.  En annan ändring fastslår att vid alla tävlingar som ej är SM måste ange i TR vilken form av särskiljning som skall användas med avsikten att vid exempelvis enklare tävling skall andra alternativ än snabbast körtid användas. De nya reglerna finns att läsa här: http://www.svemo.se/sv/Grenar/Trial/Regler/

Elitsatsningen gicks igenom av förbundskaptenen Ulf Eliasson som i sitt uppdrag enbart kommer ansvara för seniorerna och bl.a utse landslagsförare där en trupp numer skall bestå av tre förare (tidigare var det 4 men internationella regeländringar ligger bakom detta). För juniorerna blir det som vi tidigare skrivit Tobias Johansson med titeln juniorcoach som inför NM utser truppen. Futurekonceptet går in på sitt andra år och det hålls ihop med Cerry Holmgren.

Projektet Tjejsatsningen fortlöper och kommer inom kort att presenteras av Trialsektionen, men upplägget bygger på att våra tre ”distrikt” Väst, Öst & Norr kommer ha varsin delgrupp som under 3-4 gånger per år träffas för nationell samling. Ett gruppkonto har skapats på Facebook: https://m.facebook.com/svemotrialtjejer/

I breddserieverksamheten sker det under detta år en hel del och inte minst kommer serierna ännu mer närmare varandra. Västtrial går nu in helt och fullt i Svemolösningen genom att man nu enbart använder sig av anmälan via TA-systemet samt tillför det röda spåret. Östtrial står för den största förändringen i år då man nu bildat Östalliansen där alla serieklubbarna ingår som medlemmar för att stärka serien och samarbetet. För Östtrials del kommer nu tävlingarna köras med domare i varje sektion (grupperna är alltså borttagna från och med nu) och dom kommer köra tävlingarna på samma vis som man gör i väst. Ett arbete har också påbörjats för att knyta ihop serierna på något vis, kanske med en gemensam deltävling på ett område någorlunda mittemellan.

Norrland står fortsatt utanför men trialsektionen informerade i korta drag om det första mötet som genomförts med några av klubbarna i norr. Mötet hade vart bra och klubbarna hade redogjort för vilka problem man ansåg sig finnas. Inget konkret har framkommit ur detta mer än att man skall ha fortsatta samtal för att få med Norrland i trialfamiljen. Det kommer till hösten arrangeras en tvådagars Arenatrialtävling hos Njurunda MK under namnet NorrTrial.

SM serien är satt med alla deltävlingar och Lag SM (som nu går vid två olika tillfällen) men man saknar fortfarande arrangörer av Dam-SM samt +40 RM och diskussionen pekar mot att lösningen man siktar på är att samköras med exempelvis Västtrial eller Östtrial. Till i år kommer Östra alliansen gemensamt arrangera en deltävling hos Finspång vilket innebär två deltävlingar i öst.

Licenserna genomgår en del förändringar, dom svenska nationella får en kollektiv prisökning på ca 10-15% baserat på ökade försäkringskostnader och här informerade Åke Knutsson från Svemos styrelse om att det pågår ett stort arbete med att se över framtida licensformer för att minska kostnaderna där ett alternativ är att släppa den kollektiva individförsäkringen. Det som då sker är att man får själv teckna liv- och olycksfallsförsäkring för att vid skada kunna få ersättning, medan licensen omfattar skyddet för andra om exempelvis en åskådare eller så drabbas. Det tyngsta och ännu mycket röriga gäller internationella licenser där det tycks krävas olika beroende på vilka tävlingar man avser köra.

Ska du som förare åka både EM och VM kommer det innebära att flertalet ganska dyra licenser måste införskaffas, lika så för minders. Här hänvisar vi till kansliet för att få stöd.

Björn Bergström

Assistent Enduro & Trial
Idrottsgruppen
E-post bjorn.bergstrom@svemo.se
Tel. arbete 011231095

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.